понедельник, 4 апреля 2016 г.

Використання ІКТ на уроках світової літератури (додатки)

Додаток 6
Зразок постера
I. Картинка. Розміщається по центру листка і займає більшу половину плаката. Вона повинна бути яскравою, без зайвих надписів. Не будь-яка картинка з Інтернету може підійти. Це може бути власний малюнок, але просканований, або ілюстрація до твору. Картинка повинна ілюструвати вашу думку (рекламний текст), ідею роботи.

II.Гасло. Над картинкою зверху розміщається вислів, який повинен змусити підійти до плакату, закликає до уваги. Кожен учень повинен знайти «свій» вислів. Він повинен бути оригінальним.
Наприклад:
 Зверніть увагу!
 Зазирніть сюди!
 Підійдіть!
 Обов’язково прочитайте!
 Це дуже цікаво!
 До уваги читачів!
Додаток 1
Логіка побудови уроку з використанням ІКТ




Додаток 2



 Додаток 3



Додаток 4




 Додаток 5
Зразок титульної сторінки


 Додаток 7
Тема: Оноре де Бальзак. Життєвий і творчий шлях письменника
Мета: познайомити учнів з життям i творчістю Оноре де Бальзака, із сторінками життєвого шляху письменника, пов’язаними з Україною; дати уявлення про універсальність бальзаківського задуму, різноманітність тематики та проблематики творів «Людської комедії» . Розвивати аналітичне мислення, уміння систематизувати матеріал, складати опорні схеми. Виховувати толерантність.
Тип уроку: урок засвоєння нових знань.
Форма проведення: урок з елементами лекції, дослідницької роботи.
Обладнання: проектор, екран, презентація «Оноре де Бальзак. Людська комедія» (з включенням слайдів, підготовлених учнями згідно випереджувальних завдань. Додаток 1), картки на кожного учня (Додаток 2).
Випереджувальні завдання: використовуючи матеріали підручника, підготувати доповідь «Бальзак і Україна» (1 учень), повідомлення про структуру «Людської комедії» (2 учня).

Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Повідомлення теми та мети уроку
(Додаток 1. Слайд 1)
План уроку
1.     Життя і творчість Бальзака.
2.     Бальзак і Україна.
3.     «Людська комедія» - грандіозна енциклопедія життя Франції першої половини XIX ст., її проблематика і структура.
ІІІ. Актуалізація знань.
Фронтальна бесіда за матеріалами електронного підручника за темою «Реалізм в літературі». Завдання: пригадати, доповнити наведені риси реалізму як літературно-художнього напряму (Додаток 2.1).
IV. Пояснення нового матеріалу. Лекція учителя.
Завдання: заповнити хронологічну таблицю датами у відповідності із наведеними подіями (Додаток 2.2)
Слово вчителя
Сьогодні ми з вами починаємо знайомство із творчістю видатного письменника, світової літератури Оноре де Бальзака (Додаток 1. Слайд 2). Оноре де Бальзак народився у місті Тур 20 травня 1799. Дід його був селянином, а батько «вийшов у люди» і перетворився з «Бальса» на «Бальзака», додавши до свого прізвища шляхетну частку «де». У сім років Оноре почав навчання у Вандомському училищі. Йому там не дуже подобалось: предмети викладались абияк, а дисципліна була суворою. Бальзак не був першим учнем, хоча багато писав і захоплювався писанням. Після того як хлопчик захворів, батьки забрали його додому. 1814 родина Бальзаків оселяється в Парижі. Оноре продовжив навчання у приватних школах, відвідував лекції у Сорбонні, всесвітньо відомому університеті, відвідував практику в адвокатській конторі. Вже за тих років Бальзак відчув на собі французьку дійсність.
Заглиблення в «прозу» життя посилювалось ускладненням власних матеріальних обставин. 1819 батько Бальзака залишив службу без пенсії і Оноре, того самого року отримавши диплом юриста, змушений був заробляти собі на хліб. Професія адвоката його не приваблювала. Він мріяв про письменницьку діяльність. Родина не ставала йому на заваді, навіть посильно йому допомагала: на сімейній нараді було ухвалено встановити Оноре іспитовий термін тривалістю два роки та фінансувати його. За той час він мав довести, що в нього є справжнє покликання до письменництва і що він здатний створити значний твір. Бальзак спробував догодити умовам угоди, написавши віршовану драму «Кромвель». І жанр, і естетика твору не відповідали хисту Бальзака. До того ж він робив тільки перші кроки на літературній ниві і не мав досвіду. Отже, твір, незважаючи на докази талановитості його автора, виявився невдалим.
З 1821 Бальзак жив у Мансарді, спілкувався з журналістами і створив низку модних тоді «готичних романів», спочатку в співавторстві, а потім самостійно. В них можна побачити набір прийомів і тем, властивих такому типу літератури: руїни замків, таємниці, кістяки та небесно чисте кохання. Ці твори теж не принесли Бальзакові бажаних грошей, але відіграли позитивну роль у становленні письменника: саме на них він вигострював свою майстерність, щоб в 1829, коли з'явився роман «Останній шуан», увійти до французької літератури одним з її найоригінальніших авторів. Двадцяті роки багато в чому ускладнили життя Бальзака. Боротьба з кредиторами — одна з найпопулярніших тем анекдотів, пов'язаних з його ім'ям. Аби позбутися боргів, Бальзак писав безупинно, створюючи роман за романом, працюючи по 16 годин на добу та одержуючи аванси від видавців за ненаписані твори. Крім того, він був світською людиною, завойовував серця жінок, мав славу трохи кумедного «денді». Встигнути скрізь він міг тільки завдяки життєлюбності і працьовитості, які, мов потік, нуртували і виливались на сторінки його книжок.
Згодом письменник використовує «фізіологічний нарис» для створення своїх новел. Саме так виник його всесвітньо відомий твір «Гобсек», що був спочатку «фізіологічним нарисом» про лихваря. Від початку 30-х років Бальзак пише великі прозові твори — романи і повісті («Шагренева шкіра», «Полковник Шабер», «Євгенія Гранде» та ін.). Ще на ранніх етапах творчості Бальзак виявив схильність писати твори циклами, внаслідок чого виник задум об'єднати всі романи в епопею.
У 1840 з'явилась і назва -„Людська комедія“, а у 1842 — «Передмова». До епопеї увійшло майже все створене Бальзаком у 30-х роках та написане після 1842: романи «Втрачені ілюзії», «Кузина Бетта», «Кузен Понс», «Розкоші і злидні куртизанок» та ін. Останній роман Бальзака «Селяни» залишився незавершеним.
V. Пояснення нового матеріалу. Доповідь учня (випереджувальне завдання)
Продовження роботи із хронологічною таблицею (Додаток 2)
Бальзак і Україна
У 1832 р. письменник отримав листа, що надійшло з Одеси за підписом «Іноземка» з приводу його роману «Тридцятирічна жінка». Авторка послання була багата польська поміщиця Евеліна Ганська, власниця маєтку поблизу Бердичева. Письменник почав листування з жінкою, а згодом зустрівся з нею у Швейцарії. Ганська була вродливою вельможною жінкою. Між письменником і нею зав'язались дружні стосунки, які невдовзі переросли в справжнє кохання. Вони не могли одружитись, адже Евеліна мала чоловіка. Венцеслав Ганський помер у 1841 р., але закоханим через різні обставини довелось чекати на вінчання ще дев'ять років. Вони зустрічались у різних містах і країнах Європи: у Швейцарії, Відні, Дрездені, Санкт-Петербурзі, а зрештою одружились у Бердичеві. Бальзак двічі відвідував Україну: у вересні 1847-січні 1848 р. і протягом останніх місяців 1849-го до квітня 1850 року. Окрім Верхівні, маєтку Ганської, він кілька разів був у Бердичеві. Україна вразила його своїми полями і родючою землею.
«…Це пустеля, царство хлібів, це мовчазні прерії Купера, — захоплено зазначав він. — Тут починається український чорнозем, шар чорного і тучного грунту завтовшки футів п'ятдесяти, а іноді навіть і більше. Його ніколи не угниють…»
Разом з Ганською Бальзак відвідав Київ і так описав його красу і велич у листі до Лори де Сюрвіль:
«…Ось я і побачив цей Північний Рим, це татарське місто з трьомастами церквами, з багатствами Лаври і Святої Софії українських степів. Добре поглянути на це ще разок…» .
У 1847, 1848 і 1850 роках відвідав Київ. Зупинявся у будинку польських магнатів Ганських на Печерську (неподалік теперішньої вулиці Липської), почав писати нарис «Лист про Київ». Бував у Контрактовому будинку на Подолі під час контрактових ярмарків.
Певний час жив у селі Верхівня (нині Житомирської області), в маєтку Ганських.
Наприкінці вересня 1848, їдучи до Е. Ганської до с. Верхівня, чекаючи вирішення прикордонних фор­мальностей, на 4 дні зупинився у містечку Вишнівець (нині смт Збаразького району Тернопільської області) в палаці князів Вишневецьких, де жила дочка Ганської Анна, заміжня за гра­фом Ж. Мнішеком. Враження про Вишнівець виклав у листах до Е. Ганської в Париж, назвавши, зокрема, палац і парк на березі Горині «польським Версалем» і запропонувавши проекти вивезення з Вишнівеччини деревини для будівництва залізниці та спорудження тут ставків, суконної фабрики.
У 1850 році одружився з Евеліною Ганською. Вінчання відбулося 2 березня 1850 року в костьолі Святої Варвари міста Бердичів. На вінчанні були присутні дочка Евеліни — Анна, Густав Олізар та граф Жорж Мнішек. Вінчав Житомирський прелат Віктор Ожаровський та канонік Йосип Білобоцький.
Листувався, зокрема, з начальником митниці міста Радивилів.
Помер 18 серпня 1850 року у Парижі.
VІ. Підведення проміжного підсумку (самоперевірка виконання завдання) На слайді відображено повний варіант хронологічної таблиці (Додаток 1. Слайд 3).
VІІ. Слово вчителя (Додаток 1. Слайд 4).
“Привітайте мене. Адже щойно з’ясувалося, що я геній”. Цi слова Бальзак сказав своїй сестрі Л. Сюрвiль жартома, ще на початку роботи над епопеєю, але тi слова дійсно виявились пророчими. Про те, що являє собою ”Людська комедія ” вам розкажуть наші ”літератори”
Доповідь учнів про структуру «Людської комедії» (випереджувальні завдання). Розповідь супроводжується показом слайдів, заздалегідь підготовлених учнями та включеними до загальної презентації (Додаток 1. Слайди 5-9)
1 «лiтератор» “Людська комедiя” складається з 96 творів, об’єднаних єдиною тематикою. Автор прагнув пояснити закономiрностi дiйсностi. Бальзака цікавили не тільки конкретні теми i проблеми, але й взаємозв’язок цих проблем; не тільки окремі пристрасті, а й формування людини пiд впливом середовища. Бiльшiсть персонажів «Людської комедії» переходять iз твору в твiр, виступаючи головними дійовими особами в одних та епізодичними - в інших.
2 лiтератор Цикл складасться з З частин (етюдiв):
1. Аналiтичнi етюди (висновки).
2. Фiлософськi. Бальзак казав: “Я поясню, у чому полягає життя, умови, поза якими не можуть iснувати нi суспiльство, нi людина...”
З. Етюди про звичаї складаються зi сцен:
а) особистого життя (“Гобсек”, “Батько Горіо”);
б) провiнцiйного життя. “Євгенiя Гранде”;
в) паризького життя. “Розкiш i злиднi куртизанок”;
г) полiтичного життя. “Зворотний бiк сучасної iсторiї’, “Темна справа”;
д) вiйськового життя  (“Шуани”);
е) Сiльського життя (“Селяни”)
Бальзак казав: «Мiй твiр має увiбрати в себе всi типи людей, усi суспiльнi стани, вiн повинен втiлити всi соцiальнi зрушення так, що жодна життева ситуацiя, жодна особа, жодна професiя не виявилися забутими».
VІІІ. Робота в групах (по 5-6 осіб) зі словником літературознавчих термінів. Завдання: з’ясувати значення слів: етюд, цикл творiв, архiтектонiка лiтературного твору, епопея, комедія (в разі браку часу робота виконується за варіантами).
ІХ. «Коло ідей». Визначити жанр «Людської комедії». Обговорення результатів. Формулювання жанрових особливостей «Людської комедії»
Х. Підведення підсумків (Додаток 1. Слайд 10). Оцінювання
Заключне слово учителя
Бальзак користується словом «комедія» не в його комічному значенні, а в тому сенсі, який традиція йому надала при тлумаченні шедевра Данте: життя - споконвічне уявлення. Для нього «Людська комедія» - представлення буржуазії перед історією. Більш детально на наступних уроках ми будемо говорити про одну повість з циклу «Етюди про звичаї» - «Гобсек». Допомагатимуть мені 2 учні з числа тих, хто вже прочитав повість (бажано заздалегідь перевірити у них знання тексту)
ХІ. Домашнє завдання(Додаток 1. Слайд 11): прочитати повість «Гобсек» (переклад на українську наданий в електронному підручнику). Підготуватися до самостійної роботи з перевірки знання тексту. Намалювати ілюстрації до повісті (за бажанням)
Випереджувальне завдання (до 3 уроку теми): підготуватися до рольової гри «Я – героїня повісті «Гобсек» (2 дівчини).



Додаток 2.1
Завдання: пригадайте матеріал електронного підручника за темою «Реалізм в літературі», доповніть наведені риси реалізму як літературно-художнього напряму.
·         Раціоналізм, раціоцентричний психологізм (ототожнення психіки і свідомості, недооцінка позасвідомих процесів);
·         _____________________________________________________________ зображення _________ подій і характерів у _________ обставинах при правдивості деталей;
  • принцип ____________________________________ реальній дійсності;
  • характер і вчинки героя пояснюються ____________________________, умовами повсякденного життя;
  • конфліктність (драматизація) як сюжетно-композиційний спосіб формування художньої правди;
  • вільна побудова творів;
  • превалювання (перевага) _____________________________ жанрів у літературі;
Додаток 2.2
Оноре де Бальзак                                            Хронологічна таблиця
Дата
Подія

Народився Бальзак

родина Бальзаків оселяється в Парижі

Оноре отримав диплом юриста

Написав роман «Останній шуан»

Робота над великими прозовими творами — романами і повістями («Шагренева шкіра», «Полковник Шабер», «Євгенія Гранде» та ін.).

Твори об’єднуються в один цикл, з’являється назва «Людська комедія»

Письменник отримав листа із Одеси за підписом «Іноземка» з приводу його роману «Тридцятирічна жінка». Авторкою послання була багата польська поміщиця Евеліна Ганська

Написав «Передмову» до «Людської комедії»

Одружився з Евеліною Ганською

Помер у Парижі.

Тема: Влада золота та її філософія в повісті «Гобсек»
Золо­то – ось душа вашого
нинішнього суспільства.

Мета: дати уявлення про поєднання реалістичних і романтичних елементів у повісті. Продовжити роботу з аналізу прозового твору, визначення особливостей композиції; на прикладі образа Гобсека учити аналізувати особливості втілення мотиву влади золота. Формувати критичне відношення до прагнення оволодіння матеріальними благами задля них самих.
Тип уроку: урок формування вмінь і навичок.
Форма проведення: урок з елементами пошукової роботи, робота у групах
Обладнання: комп’ютери (бажано, із підключенням до Інтернету), проектор, екран, мультимедійні підручники «Світова література. 10 клас», картки на кожного учня (Додатки 1, 2) або тестовий тренажер «Перевір знання тексту» (із мультимедійного підручника «Світова література. 10 клас»).
Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Повідомлення теми та мети уроку.
ІІІ. Актуалізація знань.
Самостійна робота (або тестування на комп’ютері) із метою перевірки знання тексту (Додаток 1).
Самостійну перевіряють (або слідкують за проходженням тестування на комп’ютері) помічники, які визначені на попередньому уроці.  Оцінки оголошуються відразу.
IV. Робота із електронним підручником. В розділі «О.де Бальзак. Літературно-критичні статті» знайти статтю,  в якій розповідається про історіє створення повісті «Гобсек».
Фронтальна бесіда за змістом статті:
1.     Коли був створений перший варіант повісті?
2.     Який твір Бальзака увійшов як частина до першої глави? 
3.     Як називався варіант повісті, створений у 1835 році?
4.     Чому в останньому варіанті Бальзак відмовляється від визначення Гобсека як «батька»?
5.     Про що свідчить така ретельна робота над невеликою твором?
V. Робота з текстом за групами.
-         Художник Шарль Тамизьє уявляв собі Гобсека таким, як ви бачите на ілюстрації (Додаток 3). А як його описав Бальзак?
1 група: Намалюйте словесний портрет Гобсека. Якi порiвняння використовує Бальзак, описуючи зовнiшнiсть свого героя?                                                              
2 група:  Знайдiть у текстi приклади використання деталей побуту як засобу проникнення у внутрiшнiй свiт героя. Зачитайте описи помешкання Гобсека. Як iнтер’єр характеризує героя?      
3 група:  Що означас iм’я Гобсек у перекладi? Опишiть спосiб життя Гобсека i доведiть, що iм’я персонажа вiдповiдає його сутностi. Яка пристрасть визначає  логiку  вчинкiв героя?                    
 4 група: Розкажiть  передiсторiю героя. Як “романтична бiографiя” лихваря розкриває його характер?
За результатами роботи в групах, заповнюється таблиця (Додаток 3)
Таблиця  « Аналіз образу Гобсека»    
Прізвище

Гобсек,  ( лихвар, «людина – вексель», глитай)
Портрет

 «Схожий на Талейрана», « очі як у куниці», 
Інтер'єр

« Кімната була захаращена меблями, срібними виробами, лампами, картинами, вазами, книгами, …»

Самохарактеристика

« У мене погляд , як у  Бога : я читаю у серцях »
Характеристика іншими персонажами

"Це була людина-автомат, яку щодня заводили".
"Якщо людяність, спілкування з ближніми вважати релігією, то Гобсек у цьому відношенні був атеїстом".


VІ. Творча робота (приймають участь по одному представнику кожної групи). Використовуючи картинки із Інтернету, створити комп’ютерний  колаж «Портрет Гобсека».
VІІ. З іншими – бесіда «Гобсек: реаліст чи романтик?»
 - Знайдіть у тексті повісті  ознаки реалістичного зображення дійсності. Побудуйте  гроно. ( Історична конкретика,  соціально – побутова характеристика героїв, типовість ситуацій)
- Самотність, загадковий образ, відлюдкуватість, інтелектуальність – ці риси притаманні романтичному герою. Підтвердить або спростуйте ці ствердження.
VІІІ. Захист творчих робіт «Портрет Гобсека» (Додаток 3), ілюстрацій (д/з).
ІХ. Фронтальна бесіда. Підсумок життя Гобсека.
-         Як вам здається, жадоба Гобсека до золота – це хвороба?
-         Як ви гадаєте, у чому коріння філософії Гобсека, і які її наслідки?
-         Гобсек прагнув розбагатіти і розбагатів.А хіба можна назвати його  щасливою людиною? Чи відчув він себе щасливим?
-         Гроші – головний закон світу? ( Пояснити епіграф)
-         Чи заздрите ви Гобсеку?
-         Золото давало Гобсекові владу над людьми. Чи здатний він діяти в інтересах людей?
Висновок. Гобсек так і  не зрозумів, що вже на певному етапі не він володіє грошима, а вони керують ним. Втративши моральні орієнтири, Гобсек пропустив момент, коли гроші зробили його бранцем золота. Гобсек збіднив своє життя, не зумівши поставити гроші на службу хоч би собі і своїй далекій родичці. Адже він міг насолоджуватися теплом родинної любові, дарувати кохання, по-іншому бачити цей прекрасний світ. Але він прожив павуком біля грошей.
Х. Підведення підсумків. Оцінювання
ХІ. Домашнє завдання (1-2 за вибором, 3 обов’язкове для всіх):
1.     Висловте свою думку.
¡   «Найперше и найголовнiше в життi - це намагатися володiти самим собою» (В. Гумбольдт).
¡  Що втратив i що знайшов Гобсек?.
¡  Чи такi вже згубнi гроші.
2.     Доберіть вислови із повісті «Гобсек»,  що стали крилатими.
3.     Поставте по п'ять запитань Фанні Мальво і Графині де Ресто від свого імені стосовно ситуації,  в яку вони потрапили,  і дайте на них відповіді.


Додаток 1.
І ВАРІАНТ
  1. Повість Бальзака «Гобсек» починається з:
    1. розповіді про минуле Гобсека
    2. розмови у салоні віконтеси де Гранльє
    3. бесіди Ресто і Дервіля
  2. Назвіть рід діяльності Гобсека:


    1. адвокат
    2. лихвар
    3. торговець


  1. Ким приходилася Гобсеку Чарівна Голландка (Сара ван Гобсек)?


    1. Племінницею
    2. Двоюрідною онукою
    3. Жінкою


  1.  Закінчить цитату: «Коли йому [Гобсеку] було десять років, мати влаштувала його…»:
    1. Учнем до адвоката
    2. Юнгою на кораблі
    3. Помічником торговця
  2. Чим оплатила вексель графиня Анастазі?
    1. грошима, які передала через іншу людину
    2. брильянтом, який коштував більше, ніж сума векселя
    3. написала новий вексель
  3. Що Гобсек називає духовною суттю усього теперішнього суспільства?


    1. Владу
    2. Золото
    3. Втіхи


  1. Крім процентів, умовою позики стало:
    1. Примирення
    2. Можливість зустрічатися двічі на тиждень
    3. Ведення справ Гобсека без гонорару
  2. Гобсек зменшує суму позики для графа Максима де Трая зі 100 до 80 тисяч франків через те, що:
    1. граф Максим де Трай заборгував велику сума
    2. застава, яку залишав граф, належала жінці, що була замужем за іншим
    3. брильянти, які залишалися під заставу, мали недоліки
  3. На чиє майно були складені фіктивні документи про продаж?
    1. Графа Максима де Трая
    2. Графа де Ресто
    3. Гобсека
  4. Чому графіня де Ресто спалила документи, які засвідчували право дітей на спадок після смерті батька?
    1. Хотіла, щоб спадок залишився тільки ій
    2. Не  встигла прочитати до кінця документ
    3. Замість майна граф залишив у спадок тільки боргові розписки – графиня спалила саме їх
  5. Душеприкажчиком вмираючий Гобсек призначив:
    1. Ернеста де Ресто
    2. Дервіля
    3. Графа де Борна
  6. Гобсек залишив спадок:
    1. Дервілю
    2. Дочці Чарівної Голландки
    3. Фанні Мальво
ІІ ВАРІАНТ
  1. Розповідачем історії Гобсека є:
a.       Ресто
b.       Дервіль
c.        Мальво
  1. Назвіть рід діяльності Гобсека:


a.       адвокат
b.       лихвар
c.        торговець


  1. Як розповідач визначає вік Гобсека?
a.       Близько 70 років
b.       Його вік був загадкою
c.        Він народився 1740 року
  1. Закінчить цитату: «Я володію світом, не втомлюючи себе, а світ…»:
a.       володіє мною
b.       не має наді мною ані найменшої влади
c.        лежить у мене під ногами
  1. Чим оплатила вексель графиня Анастазі?
a.       грошима, які передала через іншу людину
b.       брильянтом, який коштував більше, ніж сума векселя
c.        написала новий вексель
  1. В чому Гобсек бачить прояви влади?
a.       У нього є можливість купити все, що йому потрібно
b.       У нього є можливість купити сумління тих, хто  керує міністрами
c.        Таких, як він, дуже мало
  1. Під які проценти Гобсек надав позику Дервілю?


a.       50%
b.       13%
c.        10%


  1. Крім процентів, умовою позики стало:
a.       Примирення
b.       Можливість зустрічатися двічі на тиждень
c.        Ведення справ Гобсека без гонорару
  1. Позику графу Максиму де Траю Гобсек видав:
a.       Одразу і всю суму грошима
b.       Одразу, але грошима лише 50 тисяч, а на 30 тисяч повернув його ж вексель
c.        Частково: 50 тисяч одразу, 30 – протягом тижня
  1. На чиє майно були складені фіктивні документи про продаж?
a.       Графа Максима де Трая
b.       Графа де Ресто
c.        Гобсека
  1. Чому графіня де Ресто спалила документи, які засвідчували право дітей на спадок після смерті батька?
a.       Хотіла, щоб спадок залишився тільки ій
b.       Не  встигла прочитати до кінця документ
c.        Замість майна граф залишив у спадок тільки боргові розписки – графиня спалила саме їх
  1. Душеприкажчиком вмираючий Гобсек призначив:
a.       Ернеста де Ресто
b.       Дервіля
c.        Графа де Борна


Додаток 2

Ілюстрація до повісті «Гобсек»
Художник Шарль Тамизьє (народився у 1813 році, дата смерті невідома)


Комментариев нет:

Отправить комментарий